3 stycken ovala korgar, virkat med Hoooked Zpagettigarn

Här kommer ett mönster för tre virkade korgar i garnet Hoooked Zpagetti.

Detta gratis-mönster är framtaget och ägs av Mamma Mia Garn.
Kopiering av bild och text är ej tillåtet. Virka gärna efter mönstret. 
Om du delar foton på det du virkat på sociala medier är det tacksamt om du taggar eller länkar till Mamma Mia Garn. Tack.

OBS: garnet kan variera något i längd så det kanske inte räcker till alla varv utan man får minska ned något varv på alla tre korgar. När jag virkade räckte det ganska precis men detta påverkas också hur löst/hårt man virkar.

Dessa korgar passar perfekt som förvaring för exempelvis leksaker, tillbehör på skötbordet, badrumsartiklar, virk- och stickprojekt med garnnystan mm. 

Färdigvirkade blir korgarna:
Stora korgen med handtag 30x23cm och 11cm hög utan handtag
Mellankorgen 28x19cm och 10cm hög
Lilla korgen 22x16cm och 9cm hög 

Se under rubriken "Garn och materialkit" vad som ingår till korgarna.

Information om mönstret 
Dessa korgar virkas med en teknik som innebär att man alternerar mellan att göra en fastmaska i fastmaskan på varvet tidigare och att göra en fastmaska i fastmaskan 2 varv tidigare. Dessa maskor kallas för djupa fastmaskor.
Bild som förklarar tekniken finns nedan. För att den här tekniken ska fungera måste man ha ett udda antal maskor. 

Arbetet virkas på utsidan av korgen så att man har rätsidan mot sig hela tiden. Starta på "kortsidan" av korgarna.

Dessa korgar virkas i spiral, alltså att man bara virkar på utan att ta hänsyn till början på nya varv. Ett tips är dock att hålla koll på var arbetet började på korgen så att man kan avsluta arbetet rakt ovanför där du började, så att man får en jämn kant upptill på korgen i slutet. 

Mönster
Varv 1
Använd virknål storlek nr 5. Virka en fm per hål. 
Varven efter virkade jag med virknål nr 9 men eventuellt kan du behöva nr 8 beroende på hur löst eller hårt du virkar.

Varv 2
Byt till virknål storlek nr 9. Virka därefter en fm i varje fm på varvet innan.
Viktigt att det är ojämnt antal maskor, räkna maskorna.

V3 och framåt
Virka med virknål storlek nr 9. Virka resterande del av mönstret i spiral samt utan ökning och minskning, man virkar alltså en fm per varje fm i föregående varv. Se nedan hur du virkar nu alla varv fram till sista varvet.

Börja med en vanlig fm i fm på föregående varv, gör därefter en fm med nedtag under föregående varvs fm (se bild) Fortsätt därefter med att alternera mellan en vanlig fm och en fm med nedtag under föregående varvs fm.

Fortsätt med denna teknik tills korgarna är virkade:
Lilla korgen 7 varv
Mellan korgen 8 varv
Stora korgen 9 varv

Avsluta därefter hela arbetet med en smygmaska (belägen ovanför där du började hela arbetet på varv 1, så att du får en jämn kant upptill på korgen),
sedan virkas ett smygmaskkedja-varv i den inre bågen (inre på korgen) på förra varvets fm. Gör en osynlig sista sm med hjälp av XL-nål (se film) fäst och klipp av alla trådar, skruva dit handtagen på kortsidan av den stora korgen och sy fast etiketterna på lilla och mellan korgarna och låt slutligen korgarna pryda ditt hem!