Virka hjärtkorgar i röda bomullsgarnet Spesso

Detta gratis-mönster är framtaget och ägs av Mamma Mia Garn.
Kopiering av bild och text är ej tillåtet. Virka gärna efter mönstret.

Om du delar foton på det du virkat på sociala medier är det tacksamt om du taggar eller länkar till Mamma Mia Garn. Tack.

Korgarna blir 18x16 cm och 16x14 cm färdigvirkade.

Träbottnarna är i obehandlat trä men om du vill kan du olja in eller måla plattorna innan du börjar virka. 

Du behöver:
Träplatta i hjärtform, 2 olika storlekar
Virkas i Hoooked Spesso Ruby röd

OBS! Eftersom garnet är en spole och tvinnat så tipsar jag om att du försöker ha rullen stående hela tiden så det inte trasslar ihop sig. 

1 st virknål nr 5
1 st virknål nr 8 
1 st sax
1 st större synål 
OBS! Virknålar, sax och synål ingår inte i garn- och materialkit.

Läs igenom nedan innan du börjar.

Virka korgen i en spiral runt och runt utan att göra en sm på nytt varv. Det blir en fin övergång mellan varven och det syns ingen skarv. 

Virkas i vanliga fastmaskor och djupa fastmaskor. 
Korgen blir stadig och fin i mönstret.
Korgen virkas från utsidan så att du har rätsidan mot dig under arbetets gång. 

Behöver du veta mer hur du virkar i tekniken djupa fastmaskor finns det vägledning både under DIY och virkskola. (Men tänk på att du skall virka ett varv med vanliga fastmaskor och varvet efter virkar du bara djupa fastmaskor över föregårnde varv.)

OBS! På första varvet behöver du virka med virknål nr. 5 för att komma igenom hålen på plattan. Resterande varv på korgen behöver man virknål nr. 8 men beroende på om du virkar löst (ta en storlek mindre) eller hårt (ta en storlek större) får man byta storlek på virknål. 

V. 1: Virknål nr. 5. Börja på sidan av korgen och virka fm i varje hål, förutom längst ned på spetsen av hjärtat, där virkar du 2 fm i hålet. Fortsätt med 1 fm i varje hål varvet ut. 

V. 2: Virknål nr. 8. Nu virkas fm i den yttre bågen (endast detta varv) på förra varvets fm (egentligen är det fm inre bågen i korgen men från dig sett när du virkar blir det yttre). 
I hjärtats spets nedtill virkas 2 fm tillsammans till 1 fm, fortsätt därefter virka 1 fm i varje maska. Så många hål det är i plattan ska du nu ha maskor på varvet.

V. 3: Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.)

V. 4: Virka vanliga fastmaskor hela varvet ut.

V. 5: Virkas lika som varv 3.

V. 6: Virkas lika som varv 4.

Virka en sm-kedja på utsidan. Det blir en dekorativ och stadig kant.
Fäst trådar och klipp av. (Forma hjärtat med dina händer så det får rätta formen.)

Sy dit "HANDMADE" etiketterna var du vill ha dem.

TIPS!
Eftersom det blir lite garn över kan man knyta några tofsar och se hur du gör under DIY och handväskan Alice. Minska dock hela tofsen med kortare och färre garntrådar då detta garnet är mycket kraftigare. Alternativt kan du knyta fjädrar, se filmen "Knyt en påskfjäder" under virkskola på hemsidan.