Mönster till att virka "Gilda" en matta i Wavy Blend

Mattan blir 90x60 cm.

Detta gratis-mönster är framtaget och ägs av Mamma Mia Garn.
Kopiering av bild och text är ej tillåtet. Virka gärna efter mönstret.

Om du delar foton på det du virkat på sociala medier är det tacksamt om du taggar eller länkar till Mamma Mia Garn. Tack.


Det går åt 2 garnkakor av Wavy Blends 250 gram från Hoooked.
Finns i 7 olika färgnyanser att välja på.

Hålen i mönstret på mattan ser ut som diamanter, därav namnet

Wavy Blends är garn kakor inspirerade av de vackra färgflöden av vilda oceaner och floder. Varje garn kaka går från en nyans till den andra och skapar ett vackert färgflöde i ditt projekt. Valfritt om man tar upp tråden i mitten av kakan eller ytterkant. 
80% återvunnet bomull och 20% återvunnet annat textilmaterial. Ett mjukt garn som är flätat och aldrig delar på sig. Mycket enkelt att virka med.

Mattan passar i alla rum! 
Virka mattan till sovrummet och varför inte beställa dubbla kit så har man en till var sida om man har en dubbelsäng. Eller virka den dubbelt så stor, ca. 90x120 cm.

Har man hala golv kan det vara bra att ha halkskydd under.

 
-2 nystan och utskrivet mönster ingår i garnkit.

Obs att ha hemma: 
-Synål XL 
-Virknål nummer 5 
Om du inte har virknål 5 och nål XL hemma, finns det att beställa under fliken "tillbehör". 

Mattan blev när den är blockad 90x60 cm.

Det virkas på långsidan. Jag virkade med nål 5 och det gick åt 2 garnkakor.

Jag började på första garnkakan i mitten och när den tog slut påbörjade jag andra garnkakan på utsidan. Man kan givetvis göra precis som man vill, färgerna går ihop så fint ändå.

Lägg upp 113 lm.

Varv 1:
Virka 1 fm i 2:a lm från nålen.
Virka sedan 1 fm i varje lm på varvet ut, totalt 112 fm.

Varv 2:
Virka 3 lm (=1:a st) virka inte i första fm. *1 st i varje kommande 6 fm, 2 lm, hoppa över 2 fm* och upprepa mellan * hela varvet men avsluta med 1 st i sista fm. Vänd.
(I början och i slutet ska det alltså vara 7 st i följd men i mitten partierna 6 st i följd.)

Varv 3:
Virka 1 lm, 1 fm i varje kommande 7 st, *2 fm i lm-bågen, 1 fm i varje kommande 6 st* och upprepa mellan * hela varvet men avsluta med 1 fm i toppen på 3:e lm. Vänd.

Varv 4:
Virka 3 lm (=1:a st) virka inte i första fm. 1 st i varje kommande 2 fm, *2 lm, hoppa över 2 fm, 1 st i varje kommande 6 fm* och upprepa hela varvet mellan * men avsluta med 2 lm, hoppa över 2 fm, 1 st i varje sista 3 fm. Vänd.
(I början och i slutet ska det alltså vara 3 st i följd men i mitten partierna 6 st i följd.)

Varv 5:
Virka 1lm, 1 fm i varje kommande 3 st, 2 fm i lm-bågen, *1 fm i varje kommande 6 st, 2 fm i lm-bågen* och upprepa mellan * hela varvet och avsluta med 1 fm i varje kommande 2 st, 1 fm i toppen på 3:e lm. Vänd.

Nu upprepas varv 2-5 tills garnet är slut. Jag virkade 57 varv med 2 garnkakor men om du virkar löst eller hårt kan det ändras. Det som kan vara bra är att sista varvet är fm varv. 
Fäst trådar.
Blocka mattan, jag spände upp mattan på en yoga gummimatta och med nålar (ganska många) och sprayade på lite vatten och så fick den torka.