Mönster till att virka fem korgar i olika färger

Detta gratis-mönster är framtaget och ägs av Mamma Mia Garn.
Kopiering av bild och text är ej tillåtet. Virka gärna efter mönstret.
Om du delar foton på det du virkat på sociala medier är det tacksamt om du taggar eller länkar till Mamma Mia Garn. Tack.

Storlek på färdigvirkade korgar:
Hjärtkorgen 22x19 cm och 6,5 cm hög.
Stora korgen 23 cm i diameter och 7,5 cm hög.
Lilla korgen med lock 16 cm i diameter och 8 cm hög.
Lilla korgen 13,5 cm i diameter och 6 cm hög.
Trekantskorgen 16x16 cm och 7 cm hög.

Träbottnarna är i obehandlat trä men om du vill kan du olja in eller måla plattorna innan du börjar virka. 

Jag virkade de vita detaljerna i ett tunnare bomullsgarn är Juniorgarnet man virkar korgarna i. Om man vill kan man utesluta Soft Cotton bomullsgarnet, korgarna blir jättefina även utan de extra detaljerna. 

Du behöver:

-1 hjärtformad träbotten 20 cm.
-1 rund träbotten 20 cm i diameter.
 
-1 rund träbotten 12 cm i diameter. 
-1 rund trälock med stjärnor 13 cm i diameter. 
-1 rund träbotten 12 cm i diameter.
-1 trekantig träbotten med runda hörn 15x15 cm. 
-1 stycken Bobbiny Junior Cotton 3 mm i valfri ljus färg 
-1 stycken Bobbiny Junior Cotton 3 mm i valfri mörk färg
-ca 2 stycken bomullsgarn, exempelvis Soft Cotton 50g i passande färg

Obs bra att ha hemma: 
-Synål XL till Bobbiny Junior garnet och en mindre nål till bomullsgarnet

-Virknål nr 5 till Bobbiny Juniorgarnet och virknål nr 3 bomullsgarnet.
-Sax 

Information om mönstret 

-Du behöver har virkat en del tidigare så detta är kanske inte för nybörjare.
-Arbetet virkas på utsidan av korgen så att man har rätsidan mot sig hela tiden.
-Jag virkade korgarna i en ljus färg som heter Moonlight och en mörk som heter Charcoal. Välj själv ut vilka färger just du vill ha men viktigt att du håller koll på ljus och mörk färg i mönstret. 
-VIKTIGT! Dessa korgar virkas i spiral, alltså att man bara virkar på, upp på nästa varv. Man ser ganska tydligt då det är något högre där man startar varven.
-TIPS Bobbiny juniorgarnet vid start,
Dra ut tråd med start i sidan, insidan där tråden sticker ut med en knut, då löper den bra under arbetets gång.
-När jag virkar de djupa fm över de vanliga fm brukar jag rätta till maskan på utsidan så det blir ett riktigt synligt V på maskan på utsidan av korgen. Det måste man inte göra men jag tycker det blir ett snyggare mönster då.
-När man virkar hjärtat är det lite trångt att virka högst upp i hjärtat men det behöver vara så många antal maskor för att hjärtat ska behålla sin form. Forma till hjärtat ordentligt till sin hjärtform med dina händer när du virkat klart hela korgen. 
-När man virkar spets med det tunnare bomullsgarnet är det också lite trixigt att virka in detta i korgarna men håll ut, det blir ju så dekorativt.
-Tips på ett snyggt avslut i bilden och text nedan. Återkommande i de flesta korgarna i mönstret. När du sytt som på bilden går du tillbaka där tråden kommer från så det bildas en liten ögla, fäst sedan på insidan. Så här står det i mönstret när du ska göra ett snyggt avslut:
"Klipp av, dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av."

Mönster


Hjärtat
Varv 1: Virknål nr 5 och mörka färgen.
Gör en löpögla och starta i hålet längst ned på hjärtat. Det är 44 hål i plattan men fördela fm enligt bild nedan. Totalt blir det 65 fm runt plattan. Det blir nästan varannat hål men viktigt att virka som på bilden för att hjärtat ska få formen.


Varv 2: Mörk färg. (Om du vill kan du nu virka in tråden du startade med så slipper du fästa den sen.) Virka fm i den bakre bågen på förra varvets fm (egentligen är det fm inre båge i korgen men från dig sett när du virkar blir det bakre.) Alltså 1 fm i varje maska. Upprepa varvet ut, OBS förutom längst ned i hjärtat, där virkas de två fm som är virkade i hålet tillsammans till 1 fm, 64 fm på varvet.
Varv 3: Mörk färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 64 maskor på varvet. 
Varv 4: Mörk färg. Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 64 maskor på varvet. 
Varv 5: Mörk färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 64 maskor på varvet. 
Varv 6: Mörk färg. Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 64 maskor på varvet. 
Varv 7: Mörk färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 64 maskor på varvet. I sista djupa fm gör sista omtag med ljusa färgen för nästa varv virkas med den ljusa färgen. 
Varv 8: Ljus färg. 
Virka en smygmaskkedja med en sm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets fm. Detta gör att korgen blir stabilare och drar ihop sig något.
Varv 9: Ljus färg. Virka hela varvet i bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm och virka enligt följande: Virka 1 smygmaska i bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm, 1 luftmaska och upprepa det varvet ut. (Man hoppar inte över någon sm utan virkar en sm i varje sm med 1 lm mellan.) Det blir en fin dekorativ kant upptill. Klipp av tråd och fäst.
Mellan varv 5 och 6 virkade jag med den ljusa färgen en smygmaskkedja. (Man behöver inte göra en löpögla i starten utan stick in virknålen och dra igenom en ögla och virka smygmaskkedjan.) Klipp av, dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av.

 

Stora korgen
Varv 1: Virknål nr 5 och ljusa färgen.
Gör en löpögla och starta med 1 fm i ett hål varsomhelst på plattan. I nästa hål 2 fm och upprepa runt hela plattan. Det är 44 hål i plattan så totalt blir det 66 fm runt plattan. 
Varv 2: Ljus färg. (Om du vill kan du nu virka in tråden du startade med så slipper du fästa den sen.) Virka fm i den bakre bågen på förra varvets fm (egentligen är det fm inre båge i korgen men från dig sett när du virkar blir det bakre.) Upprepa varvet ut, totalt 66 fm på varvet.
Varv 3: Ljus färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 66 maskor på varvet. I sista djupa fm gör sista omtag med mörka färgen för nästa varv virkas med den mörka färgen. Klipp av ljusa färgens tråd och fäst.
Varv 4: Mörk färg. Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 66 maskor på varvet. 
Varv 5: Mörk färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 66 maskor på varvet. 
Varv 6: Mörk färg. Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 66 maskor på varvet. 
Varv 7: Mörk färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 66 maskor på varvet. Klipp av, dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av. Innan du påbörjar nästa varv skall den hängande spetsen virkas med bomullsgarn.

Gör en löpögla och virka en stående fm i en djup fm i den inre bågen på korgen.
*8 lm, hoppa över 2 djupa fm, 1 fm i nästa djupa fm med omtag i den ena bågen inåt korgen*. Upprepa varvet ut. 8 lm, 1 sm i första fm. Totalt 22 lmb.
I varje lmb virkas 1 fm, 5 st, 3 lm, 1 fm i den första av de 3 lm, 5 st, 1 fm, hoppa över fm mellan lmb och virka lika som ovan igen i lmb och fortsätt varvet ut. Sm i första fm i första lmb. Klipp av och fäst trådarna. Nu fortsätter varvet 8 med det tjockare junior garnet.

Varv 8: Ljus färg. (Första fm virkas som en stående fm.) Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 66 maskor på varvet. 
Varv 9: Ljus färg. Virka en smygmaskkedja med en sm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets fm. Detta gör att korgen blir stabilare och drar ihop sig något.
Varv 10: Ljus färg. Virka en smygmaskkedja med en sm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm. Klipp av, dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av.

Lilla korgen med lock
Locket: 
Varv 1: Virknål nr 5 och mörka färgen. Gör en löpögla och starta med 1 fm i ett hål varsomhelst på locket. I nästa hål 2 fm och upprepa runt hela locket. Det är 28 hål i locket så totalt blir det 42 fm runt locket. 
Varv 2: Mörk färg. (Om du vill kan du nu virka in tråden du startade med så slipper du fästa den sen.) Virka fm i den bakre bågen på förra varvets fm (egentligen är det fm inre båge i locket men från dig sett när du virkar blir det yttre). Upprepa varvet ut. 42 totalt på varvet. Dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av.
Virka nu den lilla hängande spetsen på locket med bomullsgarn. 
Ett varv enligt följande: Gör en stående fm i den bakre bågen in mot locket på förra varvets fm. I nästa fm i den bakre bågen in mot locket virkas 6 st.
*1 fm i den bakre bågen in mot locket på förra varvets fm. 6 st i nästa fm i den bakre bågen in mot locket.* Upprepa varvet ut. Totalt 21 spetsuddar. Klipp av och fäst tråden.

Lilla korgen
Varv 1: Virknål nr 5 och ljusa färgen. Gör en löpögla och starta med 1 fm i ett hål varsomhelst på plattan. I nästa hål 2 fm och upprepa runt hela plattan. Det är 28 hål i plattan så totalt blir det 42 fm runt plattan.
Varv 2: Ljus färg. (Om du vill kan du nu virka in tråden du startade med så slipper du fästa den sen.) Virka fm i den bakre bågen på förra varvets fm (egentligen är det fm inre båge i korgen men från dig sett när du virkar blir det bakre). Upprepa varvet ut, totalt 42 fm på varvet.
Varv 3: Ljus färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 42 maskor på varvet.
Varv 4: Ljus färg. Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 42 maskor på varvet. 
Varv 5: Lika som varv 3.
Varv 6: Lika som varv 4.
Varv 7: Lika som varv 3.
Varv 8: Lika som varv 4.
Varv 9: Lika som varv 3. Klipp av, dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av.

Lilla korgen utan lock
Varv 1: Virknål nr 5 och ljusa färgen. Gör en löpögla och starta med 1 fm i ett hål varsomhelst på plattan. I nästa hål 2 fm och upprepa runt hela plattan. Det är 28 hål i plattan så totalt blir det 42 fm runt plattan.
Varv 2: Ljus färg. (Om du vill kan du nu virka in tråden du startade med så slipper du fästa den sen.) Virka fm i den bakre bågen på förra varvets fm (egentligen är det fm inre båge i korgen men från dig sett när du virkar blir det bakre). Upprepa varvet ut, totalt 42 fm på varvet.
Varv 3: Ljus färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 42 maskor på varvet.
Varv 4: Ljus färg. Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 42 maskor på varvet. 
Varv 5: Lika som varv 3.
Varv 6: Ljus färg. Virka en smygmaskkedja med en sm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm. Klipp av, dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av.
Mellan varv 3 och 4 virkade jag med den mörka färgen en smygmaskkedja. (Man behöver inte göra en löpögla i starten utan stick in virknålen och dra igenom en ögla och virka smygmaskkedjan.) Klipp av, dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av.
Virka nu den lilla spetsen högst upp på korgen med bomullsgarn. 
Ett varv enligt följande: Gör en stående fm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm. I nästa sm i den bakre bågen in mot korgen virkas 6 st.
*1 fm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm. 6 st i nästa sm i den bakre bågen in mot korgen.* Upprepa varvet ut. Totalt 18 spetsuddar. Klipp av och fäst trådarna.

Trekantskorgen
Varv 1: Virknål nr 5 och mörka färgen.
Gör en löpögla och starta med 1 fm i ett hål varsomhelst på plattan. I nästa hål 2 fm och upprepa runt hela plattan. Det är 33 hål i plattan så totalt blir det 49 fm runt plattan. På ett ställe i blir det 1 fm i ett hål och i nästa hål 1 fm.
Varv 2:
Mörk färg. (Om du vill kan du nu virka in tråden du startade med så slipper du fästa den sen.) Virka fm i den bakre bågen på förra varvets fm (egentligen är det fm inre båge i korgen men från dig sett när du virkar blir det bakre). Upprepa varvet ut, totalt 49 fm på varvet.
Varv 3:
Mörk färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 49 maskor på varvet.  
Varv 4:
Mörk färg. Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 49 maskor på varvet. 
Varv 5: 
Mörk färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 49 maskor på varvet. I sista djupa fm gör sista omtag med ljusa färgen för nästa varv virkas med den ljusa färgen. Klipp av mörka färgens tråd och fäst.
Varv 6: 
Ljus färg. Virka 1 fm i båda bågarna på varje djup fm på tidigare varv. 49 maskor på varvet. 
Varv 7:
Ljus färg. Virka djupa fastmaskor hela varvet. Du virkar i samma nedgång som på varvet tidigare. (Det blir alltså en djup fastmaska över den vanliga fastmaskan på varvet innan.) 49 maskor på varvet.
Varv 8: Ljus färg. Virka en smygmaskkedja med en sm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm. Klipp av, dra ut tråden och sy en sista ögla som ser ut som en m i kedjan med hjälp av XL-nål (se film under rubriken "virkskola") fäst tråden på insidan och klipp av.
Virka nu den lilla spetsen högst upp på korgen med bomullsgarn. Ett varv enligt följande: Gör en stående fm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm. I nästa sm i den bakre bågen in mot korgen virkas 6 st.
*1 fm i den bakre bågen in mot korgen på förra varvets sm. 6 st i nästa sm i den bakre bågen in mot korgen.* Upprepa varvet ut. Totalt 25 spetsuddar. Klipp av och fäst trådarna.
 

 

Blommor att sätta på korgarna:
Virknål nr 3 med tunnare bomullsgarnet. Virka 5 lm och slut till en ring med en sm i första lm.
Varv 1: 12 fm runt lm-ringen. 1 sm i första fm. 
Varv 2: Virka blombladen: starta med 1 lm (=första fm) *3 lm, 3 dst i nästa fm, 3 lm, 1 fm i nästa fm*, upprepa mellan ** upprepa 5 ggr. Du skall nu ha 6 blomblad. Klipp av tråden och fäst blomman på korgen där du vill ha den med trådarna. 

Rosetter att sätta på korgarna:
Virknål nr 3 med bomullsgarnet. Virka 26 lm.
Varv 1: 1 fm i andra lm från nålen, 25 fm. Vänd med 1 lm.
Varv 2-10: 1 fm i var och en av fm på förra varvet. Totalt 25 fm. Vänd med 1 lm.
Virka ihop kortsidorna med sm, justera sedan så skarven kommer i mitten på baksidan av rosetten. Fäst alla trådar.
Virka nu ett litet band som ska läggas över rosetten och dra ihop den på mitten. 
Börja med 10 lm.
Varv 1: 1 fm i andra lm från nålen, 9 fm. Vänd med 1 lm.
Varv 2: 1 fm i var och en av fm på förra varvet. Totalt 9 fm. Vänd med 1 lm.
Kläm ihop rosetten och lägg lilla virkade bandet över rosetten och sy ihop bandet på baksidan av rosetten. Sy fast rosetten på korgen.