Mönster till att virka "Olga" två fyrkantiga korgar i Premiumgarnet

Här kommer ett mönster för två virkade korgar i garnet Bobbiny Premium 5 mm med handtag. Dessa korgar passar perfekt som förvaring för exempelvis leksaker, strumpor i garderoben eller för mössor och annat på hatthyllan.

Detta gratis-mönster är framtaget och ägs av Mamma Mia Garn.
Kopiering av bild och text är ej tillåtet. Virka gärna efter mönstret.

Om du delar foton på det du virkat på sociala medier är det tacksamt om du taggar eller länkar till Mamma Mia Garn. Tack.

Storleken på korgarna är höjd 25 cm (med handtag), bredd 27 cm samt längd 27 cm. Garnet och den teknik som man använder i detta mönster, gör att korgarna kan vara högre i höjd och samtidigt behålla sin fyrkantiga form snyggt. 

Du behöver:

-2 stycken kvadrat träbotten i storlek 25x25 centimeter 
-3 stycken Premium Cotton 5 mm
-4 stycken PU läder remmar i storlek 18-22x2,2 centimeter som man syr på eller de remmarna som man sätter fast med skruvnitar och då behövs även skruvnitar.

Se även under rubriken "Garn och materialkit" vad som ingår till korgarna.

Information om mönstret 
Dessa korgar virkas med en teknik som innebär att man alternerar mellan att göra en fastmaska i fastmaskan på varvet tidigare och att göra en fastmaska i fastmaskan 2 varv tidigare. Bilder som förklarar tekniken finns nedan. För att den här tekniken ska fungera måste man ha ett udda antal maskor. 

Arbetet virkas på utsidan av korgen så att man har rätsidan mot sig hela tiden. Börja arbetet i det 12:e hålet räknat från höger på en kvadrats sida.

Dessa korgar virkas i spiral, alltså att man bara virkar på utan att ta hänsyn till början på nya varv. Ett tips är dock att hålla koll på var arbetet började på korgen så att man kan avsluta arbetet rakt ovanför där du började, så att man får en jämn kant upptill på korgen i slutet. 

Mönster
Varv 1
Använd virknål storlek nr 5. Virka en fm per hål (börja i det 12:e hålet räknat från höger på en kvadrats sida). När du kommer till ett hål i kvadratens hörn virkas två fm i hålet, detta upprepas i kvadratens 4 hörnhål (se Bild 1 för förklaring). Avsluta varvet med en sm i första fm på varvet. Efter detta varv har du 76 fm. 

Varv 2
Byt till virknål storlek nr 8. Virka 4 fm, virka två fm tillsammans (se Bild 2, detta ger ett udda antal maskor i arbetet), virka därefter en fm i varje fm på varvet innan, förutom i hörnhålen där du virkar 2 fm tillsammans/ihop. Efter detta varv har du 71 fm. 

V3 och framåt
Virka med virknål storlek nr 8. Virka resterande del av mönstret i spiral samt utan ökning och minskning, man virkar alltså en fm per varje fm i föregående varv.

Börja med en vanlig fm i fm på föregående varv, gör därefter en fm med nedtag under föregående varvs fm (se Bild 3 hur man virkar början av varv 3). Fortsätt därefter med att alternera mellan en vanlig fm och en fm med nedtag under föregående varvs fm (det skapar en fm med V-liknande form). 

Hörnen kan se kluriga ut då man har ökat och minskat maskor, varför Bild 4 finns som en liten hjälp för att se hur man virkar med denna teknik i kanterna på varv 3. 

Fortsätt med denna teknik tills korgen når en höjd på ungefär 19 cm eller tills du har använt 1,5 nystan av garnet till en korg. Avsluta därefter hela arbetet med en smygmaska (belägen ovanför där du började hela arbetet på varv 1, så att du får en jämn kant upptill på korgen), fäst och klipp av alla trådar, skruva dit handtagen eller sy fast dem, beroende på vilka du valt och låt slutligen korgarna pryda ditt hem! 

Bild 1: Pilen pekar på ett hörnhål, i vilken man ska virka två fm på varv 1.
Bild 1

Bild 2: Pilen pekar på 2 fm som ska virkas tillsammans/ihop under varv 2. Även hörnhålens 2 fm ska virkas ihop på varv 2. Bild 2

Bild 3: Visar övergången mellan varv 2 och varv 3. De blå pilarna innebär att man gör en fm där pilen pekar. De gröna pilarna innebär att man gör en fm men går ned (nedtag) under föregående varvs fm, där pilen pekar. 

Bild 4: Förklarar hur hörnen virkas i början på varv 3. Blå pil innebär att en fm virkas där pilen pekar. Grön pil innebär att en fm virkas med nedtag där pilen pekar. 
 

Bild 5: Förklarar hur mönstret fortgår när du ska virka ovanpå ett tidigare varv.