Mönster till att virka vimplar i mormorsrute-stil

Virka vimplar som du kan dekorera med tre olika kanter. 

Enkelt mönster som även nybörjare klarar av.

Detta är ett gratismönster som jag gladeligen delar. Som tack får ni gärna tagga eller länka till oss, Mamma Mia garn om ni använt mönstret. Vi blir ännu gladare om ni handlar garnet av oss.

Jag köpte en begagnad hammock som inte hade något tak så jag virkade vimplar som jag lindade runt takbågen. 

Det fantastiskt mjuka bomullsgarnet "Soft Cotton" 50 gram passar utmärkt att virka vimplar i.

Till 6 vimplar med lm-kedja mellan vimplarna som håller ihop dem gick det åt 3 nystan av Soft Cotton.  
KLICKA HÄR för att komma till garnet och välj just dina favoritfärger.

Jag gjorde även tofsar under med mörkrosa träkulor.
KLICKA HÄR för att komma till alla olika träkulor.

Virka med virknål storlek 4 eller 4,5.

Vimpel grundmönster:

Gör en magisk ring.
(Se filmen som ligger i mönstret för virkade bröst hur du gör.)

Varv 1: Om magiska ringen virkas: 3 lm (första st), 2 st, 3 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 3 lm och avsluta med en sm i 3:e lm som du startade varvet med.

Varv 2: Sm till lmb-hörnet som blir vimpels ena hörn upptill, 3 lm, 2 st, 3 lm, 4 st i första lmb-hörnet. 
1 lm, i nästa lmb-hörn som blir vimpels spets längst ned virkas 4 st, 3 lm, 4 st, 1 lm. I nästa lmb-hörn som blir det andra hörnet upptill av vimpeln virkas 4 st, 3 lm, 3 st, 1 lm och avsluta varvet med en sm i 3:e lm.

Varv 3: Sm till lmb-hörnet. Virka i lmb-hörnet 3 lm, 2 st, 3 lm, 4 st, 1 lm.
I nästa lmb virkas 4 st, 1 lm. I nästa hörn som är vimpels spets längst ned och virkas 4 st, 3 lm, 4 st, 1 lm. I nästa lmb virkas 4 st, 1 lm. 
I nästa lmb-hörn virkas 4 st, 3 lm, 3 st, 1 lm.
I nästa lmb högst upp på vimpeln virkas 3 st, 1 lm, avsluta med 1 sm i 3:e st.

Varv 4: Sm till lmb-hörnet. Virka i lmb-hörnet 3 lm, 2 st, 3 lm, 5 st, 1 lm. 
I följande två lmb på sidan av vimpeln virkas 5 st, 1 lm. 
I nästa hörn som är vimpels spets längst ned och virkas 5 st, 1 lm, 5 st, 1 lm.
I följande två lmb på andra sidan av vimpeln virkas 5 st, 1 lm. 
I nästa lmb-hörn virkas 5 st, 3 lm, 3 st, 1 lm.
I följande två lmb högst upp på vimpeln virkas 3 st, 1 lm, avsluta med 1 sm i 3:e st.

Nu är vimplarna nästan färdiga. Om du vill kan du ha dem såhär om du är nybörjare. Utmana dig själv och virka de olika kanterna nedan. De är egentligen inte svårt så prova. Jag valde att virka tre olika kanter på vimplarna och blanda dessa. 

Varv 5. Kant med mini-popcorn:
Info: För att få mini-popcorn maskor virkar man varannan fm och dst.
Mini-popcorn maskorna virkas 10 stycken på vardera sida. Man får "poppa" ut eller dra lite i dem så de hamnar på den sidan man vill ha dem. Varvet virkas
 bara på sidorna, ej på toppen.

Sm till lmb-hörnet. 1 fm, 1 dst i lmb, 1 fm i nästa maska, 1 dst i nästa maska och fortsätt så till du har 10 mini-pocornmaskor. 
Längst ned i gruppen med 5 fm+1 lm+5 fm virkas fm i var och en.
Fortsätt med 10 mini-popcornmaskor på andra sidan enl. följande:
Varannan maska med 
1 fm i nästa maska, 1 dst i nästa maska och fortsätt så till du har 10 mini-pocornmaskor. Klipp av och fäst alla trådar ordentligt.

Varv 5. Kant med vågor:
Info: Alla maskor virkas i den yttre bågen av maskorna på detta varv. Man virkar virkar en sm i varje maska men med en lm mellan sm. Då bildas en fin, dekorativ kant. Varvet virkas bara på sidorna, ej på toppen.

Sm till lmb-hörnet. I 3: lm av lmb virkas 1 sm, 1 lm och i nästa maska 1 sm, 1 lm och fortsätt så hela varvet men mellan stolp-grupperna virkas djupa fm ner i varv 3 för att få tydligare vågor. Klipp av och fäst alla trådar ordentligt.

Varv 5. Kant med små piggar.
Info: Fm i nästan varje maska men för att få de små piggarna som sticker ut på stolp-grupperna virkas enligt nedan. Varvet virkas bara på sidorna, ej på toppen.

Sm till lmb-hörnet. 2 fm i lmb. Över de 5st-grupperna virkas 3 fm, 3 lm, 1 fm i första lm av de tre, 2 fm. Över lmb-bågen virkas 1 djup fm i mitten på st-gruppen på varv 3. Fortsätt så på kanten. Längst ned i gruppen med 5 fm+1 lm+5 fm virkas fm i var och en. Fortsätt på sidan lika som du gjorde på andra sidan.
Klipp av och fäst alla trådar ordentligt.

Sätt ihop så många vimplar du önskar ha. Jag startade med att virka 55 lm som man kan knyta upp sin vimpelrad med och sedan 1 fm i varje maska i toppen på varje vimpel, mellan vimplarna virkade jag 35 lm och fortsatte så tills alla 6 vimplar var ihopasatta, sedan igen 55 lm så jag kunde knyta upp andra sidan.

Då jag använde mina vimplar till att snurra runt bågen på hammocken passade det med 35 lm mellan varje vimpel men beroende på var du ska sätta upp dina vimplar kan du behöva justera antalet lm mellan vimplarna.

Tofsarna gjorde jag genom att snurra tråd 10 varv runt min tfn på kortsidan. Knyt en tråd runt alla trådarna och klipp längst ned i motsatt sida där du knutit tråden. Snurra en tråd runt alla fransar så du får en bula högst upp. Frisera och klipp tofsen så det blir rakt nertill. Trä på en träkula på tråden du först knöt fast upptill på tofsen och knyt fast hela tofsen i vimpeln. Fäst trådarna.